Online ispiti

Cesta i njezina obilježja

Ceste, kao prometne površine po kojima se odvija promet, moraju se projektirati, izgrađivati, opremati, održavati i štititi tako da odgovaraju svojoj namjeni i zahtjevima sigurnosti prometa u skladu s odredbama posebnog zakona i propisima donesenim na temelju toga zakona.

Vozač je upravljanje vozilom dužan prilagiditi značajkama ceste i trenutnim uvjetima na cesti, te time znatno pridonosi smanjenju mogućnosti nastanka prometne nesreće.

Javne ceste moraju imati najmanje dvije prometne trake i dvije rubne trake koje se grade neprekinuto uzduž javne ceste u istoj širini, ovisno o vrsti ceste, odnosno širini prometne trake, uz izdugnuti rubnjak na objektima (mostovima, vijaduktima, tunelima, galerijama i sl.).

Iznimno, lokalna cesta može imati samo jednu prometnu traku, s tim da, ovisno o preglednosti ceste, na udaljenosti od najviše 500 m, ima odgovarajuća proširenja za mimoilaženje vozila.Vrste i značajke ceste

Javne ceste se, ovisno o njihovom društvenom, prometnom i gospodarskom značenju razvrstavaju u jednu od sljedeće četiri skupine: autoceste, državne ceste, županijske ceste te lokalne ceste.

Testiraj svoje znanje →

O nama

Naša škola je započela s radom 2003.g., a obučavamo kandidate za vozače automobila i motocikla...

Kontakt info

Adresa Titov trg 6/1
51000 Rijeka, CROATIA
Telefon/faks 051 375005
GSM: +385 (0)91 3750052

Newsletter

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »