Online ispiti

Ponašanje sudionika u prometu

Prometna kultura i navike ponašanja u prometu

Prometnu kulturu, kao dio opće kulture, u cestovnom prometu čine međusobni odnosi sudionika u prometu i njihova međusobna komunikacija. Vozači su dužni ponašati se na cesti sigurno, razvijati solidarnost, humane i etičke odnose te štititi zdravlje i život drugih osoba osoba, a posebnu pozornost moraju posvetiti sigurnosti i zaštiti najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Vozači su u prometu dužni postupati u skladu s propisima o prometnim pravilima, prometnim znakovima postavljenim na cesti, prometnim svjetlima te znakovima i naredbama ovlaštenih osoba.

Kulturno ponašanje vozača, a i ostalih sudionika u prometu, ovisi ponajprije o njihovoj općoj kulturi i odgoju, razini njihova znanja o prometu, psihofizičkim osobinama kao i odgovornom postupanju u prometu na cesti. Kulturno se ponašati u prometu znači ponašati se u skladu s prometnim i sigurnosnim pravilima, uz međusobno uvažavanje tolerantnosti prema drugim sudionicima.

Vozač koji upravlja vozilom u prometu na cesti mora biti tjelesno i duševno sposoban upravljati vozilom te za to imati potrebno znanje i vještinu.

Navike sigurnog ponašanja u prometu stječu se od najranijeg djetinjstva, a intenzivno i korektno prema relevantnim zakonskim odredbama i metodičkim pravilima, u razdoblju osposobljavanja za vozača motornog vozila.

Najvažnija sigurnosna navika vozača u prometu jest da svojim postupcima ne ugrožava sebe i druge sudionike prometa. Iz te navike proizlazi cijeli niz drugih, ne i manje važnih sigurnosnih (ali i kulturnih) navika koje znače sigurnost i odgovorno ponašanje u prometu.

Testiraj svoje znanje →

O nama

Naša škola je započela s radom 2003.g., a obučavamo kandidate za vozače automobila i motocikla...

Kontakt info

Adresa Titov trg 6/1
51000 Rijeka, CROATIA
Telefon/faks 051 375005
GSM: +385 (0)91 3750052

Newsletter

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »