Online ispiti

Postupak u slučaju prometne nesreće

Sve dobrobiti motoriziranog cestovnog prometa nažalost i nadalje se plaćaju visokom cijenom nepoželjnog ljudskog stradanja u prometnim nesrećama. Osim individualnih tragedija, smrtnih posljedica i ozljeda, društvo trpi velike gubitke zbog materijalnih šteta prometnih nesreća.


Što je prometna nesreća?

Prometna nesreća je događaj na cesti izazvan kršenjem prometnih propisa u kojem je sudjelovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojem je najmanje jedna osoba ozlijeđena ili poginula ili u roku od 30 dana preminula od posljedica te prometne nesreće, ili je izazvana materijalna šteta.

Prometna nesreća nije kada je radno vozilo, radni stroj, motokultivator, traktor ili zaprežno vozilo, krećući se po nerazvrstanoj cesti ili pri obavljanju radova u pokretu, sletjelo s nerazvrstane ceste ili se prevrnulo ili udarilo u neku prirodnu prepreku, a pritom ne sudjeluje drugo vozilo ili pješak te kada tim događajem drugoj osobi nije prouzročena šteta.

U prometu na cesti sudjeluju različite kategorije sudionika:
- vozači osobnih i teretnih automobila, autobusa, motocikla, mopeda, bicikla, traktora i drugih vozila.

Osim vozača, u prometu na cestama sudjeluju i suvozači, putnici, pješaci, vodiči ili goniči životinja, jahači te osobe koje izvode radove na cesti.

Sudionici u prometu razlikuju se po razini znanja, osobnoj odgovornosti i po ponašanju u konkretnim prometnim situacijama. Vozač treba prepoznati takve osobe i predvidjeti njihovo postupanje i moguće opasnosti koje proizlaze iz njihovog ponašanja na cesti.


Koji su najugroženiji sudionici u prometu?

Među najugroženijim sudionicima, prema broju smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u prometnim nesrećama, su pješaci.

Posebno ugrožene skupine su djeca, starije osobe, osobe s invaliditetom, gluhe i nagluhe osobe te slijepe osobe kada u prometu sudjeluju kao pješaci. Osim te kategorije sudionika posebno su ugroženi vozači bicikla, motocikla i mopeda.

Testiraj svoje znanje →

O nama

Naša škola je započela s radom 2003.g., a obučavamo kandidate za vozače automobila i motocikla...

Kontakt info

Adresa Titov trg 6/1
51000 Rijeka, CROATIA
Telefon/faks 051 375005
GSM: +385 (0)91 3750052

Newsletter

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »